Choć jesień mamy w tym roku cudowną, pewnie większość tęskni za latem i gorącymi promieniami słońca dodającymi energii.

A jeśli o energię chodzi, to te ciasteczka są idealne. Połączenie super zdrowych migdałów i mąki orkiszowej na pewno sprawi, że poczujecie się lepiej. 5 minut roboty, no dobra 10 z ułożeniem ciastek na blasze.

Składniki:

2.5 szklanki mąki orkiszowej

1 kostka (miękkiego) masła

2 całe jajka

1 szklanka zmielonych migdałów

1/2 łyżeczki sody

1/2 szklanka cukru trzcinowego lub 1/2 szklanki zmielonych daktyli

szczypta soli

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę z sodą i solą. Dodajemy masło, migdały, cukier lub zmielone daktyle i jajka. Mieszamy wszystko ręką i gdy zagnieciemy już zwarte ciasto odrywamy kawałki i formujemy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka ugniatamy i pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z termoobiegiem aż do lekkiego zrumienienia.

Gotowe! Smaczego.

Share:
Written by omatulu!
O matulu! Mama, żona i nauczycielka. Zwykła-niezwykła, jak każda kobieta i jak każda matka.