Nie macie pomysłu na smaczny i szybki obiad? O matulu! To zróbcie sos szpinakowy z piersią z kurczaka. Nie umęczycie się przy tym, a satysfakcja gwarantowana.

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 śmietana średnia 12 lub 18

Opakowanie szpinaku 500 lub 750g (dobrze go rozmrozić wczesniej). Polecam Bonduelle lub Bio z Lidla,są pyszne

2 ząbki czosnku (małe lub 1 duży)

1 średnia cebula (pokrojona w kostkę)

Przyprawa z suszonymi pomidorami

Sól

Pieprz

1 płaska łyżeczka cukru

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Pierś myjemyi kroimy w drobną kostkę. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju (pod przykryciem) ok. 15 minut.

Dodajemy rozdrobniony ząbek czosnku, cebulę w kostce i szpinak. Dusimy pod przykryciem jeszcze ok 20 minut aż szpinak zmięknie.

Sprawdzamy czy kurczak i szpinak są gotowe. Pewnie tak, więc dodajemy śmietanę, mieszamy szybko i zagotowujemy tylko. Dodajemy cukier i mieszamy.

Dosmakujcie jeszcze solą i pieprzem (jeśli potrzebujecie). Po wirzchu posypcie odrobiną przyprawy z suszonymi pomidorami ( dzieciom może delikatnie, mój akurat woli wersję bez).

Smacznego!

P.S. Jeśli Wam zostanie na drugi dzień, to odgrzane na patelni i posypane żółtym serem jest mega!

Share:
Written by omatulu!
O matulu! Mama, żona i nauczycielka. Zwykła-niezwykła, jak każda kobieta i jak każda matka.