Lubicie bigosik z młodej kapustki? Ja uwielbiam bigos, czy to z młodej czy z kiszonej kapusty. Idealny dodatek do młodych ziemniaczków albo po prostu chleba. W sumie to bigos wcale nie jest trudny i czasochłonny, wystarczy tylko pokroić kapustę, cebulę i kiełbaskę. Reszta robi się sama. Jak macie jakieś urządzenie, które wam ładnie pokroi kapustę, to do dzieła. Ja kroiłam nożem i szybciutko poszło, bo młodą kapustę można pokroić grubiej.

Składniki:

2 małe główki kapusty

20-30 dag kiełbaski (ja miałam dobrą wiejską)

2 średnie cebule

6 liści laurowych

6 ziaren ziela angielskiego

1 pietruszka

1 lub 2 marchewki

mały kawałek selera

sól (ok. 1 małej łyżeczki, w razie czego dodacie jeszcze na końcu)

1 mała łyżeczka majeranku

1/3 małej łyżeczki kminku

pieprz

1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (standardowy Pudliszki czy tam Łowicz czy jakiś z Biedry)

3 łyżki stołowe powideł śliwkowych (swoje się skończyły, więc w Biedrze zakupiłam takie, które w składzie mają śliwki i cukier, polecam)

opcjonalnie 3 łyżki mąki do zasmażki (no lubię bigos na zasmażce, co zrobić)

4 łyżki oleju rzepakowego

koperek do smaku (dodajemy na sam koniec, po wyłączeniu palnika)

Przygotowanie:

Zrywamy 1 lub 2 pierwsze warstwy liści z kapusty. Kapustę dokładnie myję. Każdą główkę kroję na 4 części i kroję w paski (jakie mi wyjdą, nie żebym się ekstra starała). Pokrojoną kapustę wrzucam do dużego garnka.

Kroję w małą kostkę kiełbaskę i cebulę. Wrzucam je na patelnię na rozgrzany olej (ok. 4 łyżki) i podsmażam aż cebula zmięknie i delikatnie się zeszkli, ale delikatnie! Dodaję 3 łyżki mąki jako zasmażki i zaparzam ok. minuty mieszając łyżką.

Do garnka z kapustą wlewam zimną wodę, ok 1/2 litra, w razie czego sobie dolejecie. Wrzucam pozostałe warzywa, w całości, obrane i umyte, dodaję przyprawy. Od razu dodaję zasmażkę z kiełbaski i cebulki. Wszystko dokładnie mieszam trzepaczką i gotuję bigos od zagotowania, na małym ogniu, ok. 1.5-2 godziny, aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodaję przecier pomidorowy i powidła, mieszam dokładnie. W razie czego możecie sobie dodać odrobinę więcej przecieru, jeśli lubicie. To samo z solą. Dobrze jeśli bigos postoi już po gotowaniu ok. pół godzinki i smaki się przejdą. Na drugi dzień jest najlepszy. Bigos spokojnie można zamrozić w pojemniku plastikowym.

Gotowe!

Smacznego. Mam nadzieję, że taki bigos z powidłami wam zasmakuje. Bigos idealnie pasuje do młodych ziemniaczków albo świeżego chleba. Przyznam, że nie wiem ile kromek takiego chleba zjadłam. Musiałam.

Smacznego!

Share:
Written by omatulu!
Mama. Nauczycielka. Dziewczęca kobieta, która chyba za dużo marzy. Ale marzyć każdy może, bo marzenia przecież mogą się urzeczywistnić.