Nastały upały! Ale jak to w weekend coś by człowiek zjadł słodkiego. Mam zatem dla Was coś fajnego, 10 minut roboty, pół godziny w lodówce i gotowe. Bez pieczenia, bo kto by włączał piekarnik w taką pogodę!

Róbcie, zasiadajcie na balkonie lub w ogrodzie, zróbcie sobie mrożoną kawę i – i smacznego!

Składniki:

100 g herbatników (u mnie Mini Jungle dla dzieci Rossmana – dobry skład)

1 kostka gorzkiej czekolady lub 1/2 łyżeczki kakao

4 łyżki zmielonych płatków owsianych

2 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżka mielonego siemienia lnianego

1/3 kostki masła

1 i 1/2 opakowania mascarpone

1 i 1/2 opakowania cukru wanilinowego

1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy

owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Ciastka, płatki, wiórki, masło, len mielimy w misie z nożami od blendera lub blendujemy ręcznie w zwyklej misce (niestety moja misa od blendera pękła po wielu latach i został sam blender ręczny nad czym ubolewam! Ale planuję zakup nowego, bo dla mnie taka misa to po prostu genialna sprawa i nie mogę bez niej żyć).

Dobra, powrót do przepisu – zmieloną masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy.

Mascarpone przekładamy do miki, dodajemy cukier waniliowy i sok z cytryny lub pomarańczy. Miksujemy dosłownie kilka sekund i przekładamy gotowy krem na spód ciasta. Na wierzchu układamy owoce i gotowe. 30 minut w lodówce wystarczy, ale po godzinie jest smaczniejsze.

To tyle – smacznego!

Share:
Written by omatulu!
Mama. Nauczycielka. Dziewczęca kobieta, która chyba za dużo marzy. Ale marzyć każdy może, bo marzenia przecież mogą się urzeczywistnić.