Zostało Wam trochę kilkudniowego chleba a nie macie np. konia albo kurek, dla których go zbieracie? Samemu trochę ciężko taki zjeść, ale namoczony i zapieczony smakuje znacznie smaczniej i przyjemniej. Oczywiście można wykorzystać też chleb tostowy (tylko czytajcie jego skład, bo są tanie chleby o dobrym składzie np. w Biedronce. Bez ulepszaczy, na zakwasie.

Co do konia, to jakoś tak ten suchy chleb mi się z nim skojarzył i no musiałam o nim napisać. Wiecie, od trzech dni mam migrenę, więc dziwne rzeczy mogę pisać 😂 Zawsze jak zmieniam miejsce tak mam. A grzanki powstały w… Lublinie! Koniec głupot, oto przepis:

Składniki: na ok 9 tostów
4 duże jajka
szczypiorek
1 łyżka śmietany
1 czubata łyżka mąki
3 plasterki sera żółtego (drobno pokrojone)
sól
oregano
zioła prowansalskie
papryka słodka

Wszystko roztrzepujemy i moczymy grzanki z jednej strony. Układamy na papier do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 10 minut.

Smacznego!

 

Share:
Written by omatulu!
O matulu! Mama, żona i nauczycielka. Zwykła-niezwykła, jak każda kobieta i jak każda matka.