Szybka wersja placków warzywnych, bo z warzyw mrożonych, z mieszanki. Ja miałam akurat taką Bio z Lidla, ale oczywiście można inną. Placki zawsze nakładam duża łyżką na rozgrzany olej (1 lub 2 łyżki oleju) i przykrywam. Wtedy się tak smażo-duszą i nie są tłuste.

Co do siemienia, to jest opcjinalne, ale polecam dodać ze wzgledu na właściwości zdrowotne, a nie zmienia smaku potrawy. Dodam, że często siemię stosuje się jako zamiennik jajek. Jest kleiste, więc dobrze trzyma i placki się nie rozpadają. Tylko wtedy radzę dodać ok 2 łyżek dużych.

Składniki dla 3 osób (ok. 15 placków):

7/8 ziemniaków

1 szklanka warzyw mrożonych

1 cebula

1 czosnek (lub granulowany w przyprawie)

1/3 małej łyżeczki soli

1/3 łyżeczki oregano

Pieprz

2 jajka

1/2 dużej łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie lub zamiast jajek, ale wtedy 2 łyżki)

Przygotowanie:

Najlepiej wrzucić pokrojone na mniejsze części ziemniaki i całą resztę do pojemnika do rozdrabniania od blendera i zmiksować. Ja potem jeszcze blenduję ręcznym blenderem, żeby była jeszcze bardziej gładka masa. Oczywiście zamiast tego można utrzeć ziemniaki na grubych oczkach (dużo szybciej, bez skaleczeń) i zblendować z całą resztą.

Wlewamy 1 lub 2 łyżki oleju i rozgrzewamy. Kładziemy łyżką placki, przykrywamy pokrywką i smażymy ok 6 min z jednej strony, przekładamy na drugą i kolejne 6 min. Smażę na indukcji na 6 z 9, a na gazie, na małym ogniu.

Podane z jogurtem z koperkiem i surówką z jabłkiem. Ketchup też ujdzie jakby co!😜

Smacznego!

 

 

 

 

 

Share:
Written by omatulu!
Mama. Nauczycielka. Dziewczęca kobieta, która chyba za dużo marzy. Ale marzyć każdy może, bo marzenia przecież mogą się urzeczywistnić.