Mąka orkiszowa jest na pewno duuużo zdrowsza od zwykłej pszennej, a w smaku jest dobra, ma neutralny smak, dlatego często dodaję ją do ciast słodkich oraz na ciasto do pizzy.

Jak robicie ciasto na pizzę, polecam zrobić z podwojnych składników i zamrozić połowę ciasta (czyli będziecie mieć składniki na 2 dodatkowe w zapasie). Ciasto na pizzę można zrobić nawet na wieczór i włożyć do lodówki, jest wtedy jeszcze smaczniejsze i… zdrowsze.

Składniki na 2 okrągłe pizze (jak chcecie więcej ciasta do zamrożenia, podwójcie składniki):

4 szklanki (o pojemności 250ml) mąki orkiszowej

1/3 kostki drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1/2 płaskiej łyżeczki soli

1/2 łyżeczki przyprawy z suszonymi pomidorami (opcjonalnie)

300 ml ciepłej wody

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Do dużej miski sałatkowej wrzucam drożdże, zasypuję cukrem. W międzyczasie przygotowuję resztę składników. Wsypuję mąkę, wlewam wodę, olej, dodaję sól i cukier. Wszystko wyrabiam-zagniatam ok 5 minut. Jak ciasto jest zagniecione, mamy kulę, która odchodzi od ręki, smaruję delikatnie z wierzchu olejem, przykrywam ściereczką i czekam aż wyrośnie. Różnie, czasem pół godziny, czasem nawet i 3 – zależy kiedy przygotuję. Im dłużej poleży, tym lepiej. Można zagnieść na noc i włożyć do lodówki i przed obiadem lub kolacją wyciągnąć. Ciasto dzielę na dwie części, kładę na papier do pieczenia i delikatnie rozwałkowuję, przenoszę na blachę dużą od piekarnika i następnie palcami rozciągam.

Sosi składnikina pizzę nakładamy bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika, żeby ciasto nie rozmokło. Pieczemy w rozgrzanym do max piekarniku bez termoobiegu lub na funkcji Bread/Pizza. U mnie to 250 stopni. Pieczemy ok 11-12 minut. Powyciągnięciu gorącą pizzę posypuję oregano.

Sos na pizzę:

Sos też mam zazwyczaj w zapasie – używam tego do spaghetti (bez mięsa oczywiście) lub gotowego z Lidla do makaronu (jest taki bez syfów) lub też w szybkiej wersji z sosu pomidorowego ze słoika, np. enerBio z Rossmanna lub też z Lidla lub Biedry. Podravka też ma dobre. I co dalej:

1 szklanka sosu

2 łyżeczki cukru

1/3 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 duży zgnieciony ząbek

1 łyżeczka przyprawy z pomidorami suszonymi

1/3 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki ziół prowansalskich

3 łyżki oleju (żeby sos nie wsiąkał w ciasto)

Wszystko mieszam i smaruję ciasto bezpośrednio przed nałożeniem składników i włożeniem do piekarnika (żeby pizza nie rozmiękła).

Smacznego!

 

 

 

 

 

Share:
Written by omatulu!
Mama. Nauczycielka. Dziewczęca kobieta, która chyba za dużo marzy. Ale marzyć każdy może, bo marzenia przecież mogą się urzeczywistnić.