Zdrowa cukinia z pysznym makaronikiem. Szybko się robi i jeszcze szybciej zjada.

Składniki dla 3 osób:

1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie Bio z Lidla)

1 mała cukinia obrana i pokrojona w kostkę (taka typowo marketowa, więc mała)

1 mała cebula pokrojona w kostkę

3/4 plasterki boczku (tak do smaku, nie dużo)

1 łyżka masła

3 plastry sera posiekane

szczypiorek i pietruszka do smaku i dekoracji

1/2 kubeczka śmietanki 30%

1/2 kubeczka mleka (porcja mleka taka jak dodanej śmietanki)

1/4 płaskiej, małej łyżeczki soli

szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Obieramy cukinię i kroimy w kostkę, bez wydrążania środka, kroimy cebulkę i boczek i wrzucamy na patelnię. Dodajemy 1 łyżkę masła i ok pół szklanki wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 20 -25 minut. W międzyczasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go na sitko i przekładamy na patelnię do cukinii. Dodajemy śmietankę, mleko i starty ser i mieszamy chwilę. Dodajemy szczypiorek, sól, pieprz i pietruszkę. Przykrywamy i zostawiamy na ok 5 minut, żeby makaron trochę przeszedł sosem.

Smacznego.

Share:
Written by omatulu!
Mama. Nauczycielka. Dziewczęca kobieta, która chyba za dużo marzy. Ale marzyć każdy może, bo marzenia przecież mogą się urzeczywistnić.