Smaczne i szybkie danie jak to mówią – jednogarnkowe a raczej patelniowe!

Składniki:

250 gramów makaronu np. muszelki (syn je uwielbia) albo makaronu razowego

1/2 dużej papryki lub 1 mała

3 łyżki kukurydzy z zalewy

1 mała cebula pokrojona w kostkę

2/3 (ile macie) różyczki brokuła

ok. 15 -20 dag sera goudy lub salami

1 śmietanka 30%

2 szklanki mleka krowiego lub ryżowego

szczypta pieprzu do smaku

3 łodyżki szczypiorku

koperek do posypania (opcjonalnie)

1/3 płaskiej łyżeczki soli (potem można dosmakować)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Zalewam ok 3/4 szklanki wody i duszę pod przykryciem aż zmiękną (oprócz szczypiorku, ten dodaję pod koniec razem serem). Po ok 15 – 20 minutach wlewam śmietankę i 2 szklanki mleka i wrzucam makaron i sól. Przykrywam i czekam ok 20 minut aż makaron się ugotuje. W razie czego można dolać ok pół szklanki wody jakby makaron za dużo wypił. Po 20 minutach dodajemy starty ser żółty i pokrojony w kostkę szczypiorek oraz pieprz. Gotowe! Smacznego.

 

 

 

 

 

 

 

Share: