Znowu coś tam przemycamy… oczywiście tylko w jedzeniu malucha. Kupcie dobry szpinak – może być mrożony ale całe liście, bo i tak się zblenduje, przynajmniej ja tak wolę.

Składniki:

ugotowany makaron rurki lub spaghetti (my mamy akurat ten Bio z Lidla)

Sos szpinakowy:

4 łyżki masła

szpinak mrożony 250 gramów (dobrze wyjąć go ok 1 godzinę wcześniej, żeby się rozmroził)

1 mała cebula pokrojona w kostkę

1 duży ząbek czosnku

1 mała śmietana 12 lub 18

2 płaskie małe łyżeczki cukru trzcinowego

1/4 małej, płaskiej łyżeczki soli

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na lekko rozgrzane na patelni masło. Dolewamy ok 5 łyżek wody i tak dusimy pod przykryciem ok. 5/6 minut, dodajemy czosnek i szpinak. Dusimy ok 25 minut. Dodajemy sól, cukier i śmietanę i energicznie mieszamy. Gotujemy ok 3/4 minuty i gotowe! Można posypać startym serem żółtym lub parmezanem.

Smacznego!

 

Share:
Written by omatulu!
Mama. Nauczycielka. Dziewczęca kobieta, która chyba za dużo marzy. Ale marzyć każdy może, bo marzenia przecież mogą się urzeczywistnić.