Jak przemycić w posiłku jajko, które jest źródłem żelaza i wielu, wielu innych cennych składników odżywczych? Nic prostszego – zróbcie kotlety jajeczne.

Składniki:

7 ugotowanych na twardo jajek

1/2 pieczarki (opcjonalnie)

2 łyżki pokrojonego szczypiorku

1 mała łyżeczka koperku

1 mała łyżeczka pietruszki

szczypta pieprzu

1/3 płaskiej małej łyżeczki soli

1 łyżka jogurtu

2 jajka całe (świeże, nie gotowane)

1/2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki i wrzucamy do misy z blenderem lub do miski (i użyjemy blendera ręcznego). Dodajemy koper, pietruszkę, szczypior, sól, pieprz, jogurt i blendujemy. Dodajemy całe świeże jajka i bułkę tartą i mieszamy. Formujemy kotlety, jeśli masa za rzadka, dodajemy bułki lub kaszę mannę (sypką) aż da się uformować kotleciki. Po uformowaniu obtaczamy w kaszy mannej lub w bułce tartej i smażymy na posmarowanej olejem patelni, pod przykryciem. Ok 5 minut z każdej strony. Podawać można z ziemniaczkami i surówką albo jak u nas z sosem paprykowo-pomidorowym.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis na sos paprykowo-pomidorowy.

Składniki:

2 papryki pokrojone w dużą kostkę

1 duża cebula (pokrojona w kostkę)

1 ząbek czosnku (zmiażdżony lub posiekany)

1 łyżeczka papryki słodkiej

3 ziela angielskie

2 listki laurowe

3 łyżki oleju rzepakowego

2/3  pomidory pokrojone w kostkę (ilość zależy od wielkości)

1 łyżeczka octu balsamicznego

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Wlewamy olej na patelnię i lekko rozgrzewamy. Pokrojoną paprykę i cebulę oraz listki i ziela i wrzucamy na olej i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy ok 15 minut. Dodajemy paprykę słodką i czosnek oraz  pokrojone pomidory i dusimy kolejne 15 minut. Wyciągamy ziele i listki i  jak wszystko jest miękkie dodajemy resztę przypraw i blendujemy. Bardzo smaczny dodatek do mięs, kęsków z kurczaka czy kanapek.

Smacznego!

Share:
Written by omatulu!
O matulu! Mama, żona i nauczycielka. Zwykła-niezwykła, jak każda kobieta i jak każda matka.