Jeśli macie ochotę na coś słodkiego a nie chce Wam się obierać marchewki i robić ciasta marchewkowego – zróbcie bananowe!

Składniki:

2 średnie banany (zblendowane)

3 całe jajka (nie oddzielamy żółtka od białek)

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub białego lub innego słodziwa)

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego albo winogronowego (oliwa z oliwek nie, ma zbyt intensywny smak)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Nastawiam piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem, żeby się rozgrzał.

Banany blenduję w małej miseczce.

W dużej misce ubijam mikserem całe jajka z cukrami. Dosypuję mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i cynamonem i powoli na najmniejszych obrotach delikatnie mieszam i dolewam olej. Do wymieszanej masy wrzucam zblendowane banany i dosłownie chwilę delikatnie mieszam na najmniejszych obrotach, tylko żeby wymieszać, dosłownie kilka sekund. Masę wykładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 50/55 minut.

Share: