Jak zawsze – przepis szybki i prosty, czyli więcej czasu dla Malucha!

Gotowałam rosołek z kluskami lanymi i została mi cała podwójna pierś z indyka, więc szkoda by się zmarnowała, a taka sucha pierś nie jest czymś za czym moja rodzina przepada. Uwaga! Przepis bajecznie prosty i szybki.

Składniki:

  • ugotowana duża podwójna pierś z indyka
  • 1 marchewka z rosołku
  • 1 pietruszka mała z rosołku
  • seler – mały kawałek z rosołku
  • cebula z rosołku
  • 2 jajka całe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej tartej
  • sól (ja dałam małą łyżeczkę)
  • pieprz – ok 1/4 łyżeczki
  • pieprz ziołowy – ok. 1/4 łyżeczki
  • 1 łyżeczka przyprawy z suszonymi pomidorami
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki bułki tartej (można mielone siemię lniane)

Do misy od blendera wrzucamy pierś (rozdarłam ją na mniejsze kawałki, można pokroić) i wszystkie warzywa z przyprawami, olejem i bułką tartą. Wszystko blendujemy na kremową masę, dodajemy dwa jajka i blendujemy jeszcze raz. Małą, podłużną foremkę do ciast/pasztetów wykładam papierem do pieczenia i wlewam masę. Wygładzam łyżką i wkładam do piekarnika nagrzanego do z 180 stopni z termoobiegiem. Pieczemy ok 55-60 min. Zostawcie do ostygnięcia, żeby pasztet stężał. Pychota!

Share:
Written by omatulu!
O matulu! Mama, żona i nauczycielka. Zwykła-niezwykła, jak każda kobieta i jak każda matka.