Wbrew pozorom szybkie danie na Wigilię.

Pomysł wydaje się czasochłonny, ale ten sposób jest na prawdę prosty i szybki. Dziś ryba tradycyjnej panierce z bułki tartej, choć ja często robię w cieście naleśnikowym bo szybciej. Można zrobić z rybą bez panierki – z parowaru.

Składniki:

  • Włoszczyzna gotowa (taka w paski np. Hortex, albo te z Biedry czy Lidla)
  • 1 duża cebula lub 1 mały por
  • 300-350 g ryby (u mnie polędwiczki z dorsza atlantyckiego świeżego lub mrożonego, mrożony z Lidla)
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Sól (pół płaskiej łyżeczki, zależy ile kto używa)
  • Cukier
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz cytrynowy lub cytryna
  • Papryka słodka
  • 1 szklanka wody

Wersja na panierkę

  • 2 jajka roztrzepane
  • Bułka tarta
  • 2 łyżki wody z kranu

Wersja na ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mąki pszennej lub jaglanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli, żeby ciasto lepiej się połączyło

Krok 1

Rybę myjemy i osuszamy, żeby było jak najmniej wody. Kroimy na drobne kawałki (dziecku łatwiej zjeść), takie ok 4 cm. Przyprawiamy rybę odrobiną soli i pieprzu ziołowego i cytrynowego.

Krok 2

Ryba w panierce: Roztrzepujemy widelcem jajka, można wlać 2 łyżki wody i wkładamy do tego na raz wszystkie kawałki ryby. Mieszamy, żeby jajko oblepiło rybę, następnie dosypujemy bułkę tartą, sporo, tak żeby oblepiła każdy kawałek ryby.

Ryba w cieście naleśnikowym. Uwaga! Robimy ją bezpośrednio przed wrzuceniem na patelnię, bo inaczej ciasto spłynie. Do miski wrzucam mąkę, wodę, jajko i szczyptę soli. Rozbijam ciasto trzepaczką lub mikserem i zanurzam kawałki ryby bezpośrednio przed wrzuceniem na patelnię.

Ryba bez panierki: robimy Krok 1, a potem rybę robimy oddzielnie w parowarze  lub robimy ją razem z warzywami na jednej patelni jak w Kroku 3 (ważne – przed dodaniem koncentratu!).

Krok 3

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oleju, żeby dno było przykryte cienką warstwą, ale nie za dużo. Na rozgrzany olej wrzucam kawałki ryby, albo z panierką albo z ciastem, i smażę po ok 5/6 minut z każdej strony. Rybę wykładamy na ręcznik papierowy, ale jak się da mało oleju to na prawdę nie jest tłusta!

Krok 4

Warzywa wykładamy na patelnię albo do garnka, zalewamy wodą (ok. jednej szklanki) tak, żeby je lekko przykryła, dodajemy ziela angielskie i liście laurowe i gotujemy ok 10 min. Ja dodałam więcej pora, bo akurat miałam swojego, a można dodać cebulę. W tym momencie dodajemy rybę, jeśli robimy wersję bez panierki). Dusimy jeszcze ok 10-15 minut, można dolać ok pół szklanki wody. Wszystko doprawiam solą (ok. pół płaskiej łyżeczki) łyżeczką cukru, papryką słodką i ok 3 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Mieszamy i gotowe.

Krok 5

Wykładamy wszystko na naczynie żaroodporne lub duży talerz i zostawiamy do ostygnięcia i żeby składniki się „przegryzły”. Można podawać na gorąco lub na zimno. Pychota.

Prawda, że szybko i to bez obierania i ścierania warzyw 😀

Share:
Written by omatulu!
Mama. Nauczycielka. Dziewczęca kobieta, która chyba za dużo marzy. Ale marzyć każdy może, bo marzenia przecież mogą się urzeczywistnić.