Pyszne, ale przede wszystkim zdrowe ciasto na Święta nawet dla malucha.

Ciasto jest mega szybkie. Serio, ale to na prawdę 10 minut roboty łącznie z obraniem marchewek. Marchewki trzeba zetrzeć, ja to robię takim naczynku z nożami do rozdrabniania, które miałam w zestawie do blendera:

A teraz najważniejsze – przepis:

Składniki:

  • 3 marchewki drobno starte
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki jaglanej (lub pełnoziarnistej pszennej lub żytniej)
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 lub 4 jajka (4 jak małe)
  • 1 cała łyżeczka sody oczyszczonej  / płaska  proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 cukry waniliowe (opcjonalnie)

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, cynamon, cukry i mieszamy łyżką. Dodajemy całe jajka, dolewamy olej i wsypujemy starta marchewkę. Mieszamy mikserem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 50/60 min. Ja piekę z termoobiegiem.

Smacznego!

Share:
Written by omatulu!
O matulu! Mama, żona i nauczycielka. Zwykła-niezwykła, jak każda kobieta i jak każda matka.